Themadagen 

Themadagen zijn bijeenkomsten die draaien rond één specifiek thema. Ze worden online (als 'webinar' via Zoom) of fysiek (op locatie) gegeven. De fysieke bijeenkomsten duren een hele of halve dag; het programma bestaat uit een plenair onderdeel, soms aangevuld met workshops in kleinere groepen. De Themadagen-online beslaan 1 tot 3 uur hebben doorgaans alleen een plenair programma. De groepsgrootte van beide varianten ligt tussen de ca. 25 en ca.100 personen.

Bekijk hieronder het aanbod van Themadagen. Zie je daar niets staan, dan betekent dit dat er op dit moment geen themadagen gepland zijn. 



Voor wie?
Deze Actualiteitenmiddag is bedoeld voor teamleiders die zich bezighouden met juridische begeleiding.

Wat ga je leren?
Het is een dag voor ontmoeting en kennisuitwisseling en wordt georganiseerd door team Expertise.

Hoe gaan we te werk? 

De middag bestaat uit een plenair gedeelte en een workshopgedeelte. 

De middag start met een plenair gedeelte met een inspirerende spreker, ditmaal de Klachtencommissie Rechtsbijstand Asiel en Vreemdelingenbewaring (KRAV). Daarna gaan we uit elkaar in workshops voor inhoudelijke verdieping op een aantal actuele juridisch relevante onderwerpen.


Lees verder

Inschrijving voor de workshop kan hier in de DLO. Er is beperkt plek dus schrijf je op tijd in wanneer je sterke voorkeur hebt voor een bepaalde workshop. Deelnemers wonen op de middag het plenaire gedeelte bij, en één van de twee workshops.

Vooropleiding / ervaring vooraf
  • Geen.
    Praktische zaken
    • Klik op 'Data en inschrijven' voor de cursusdata en de locatie.
    • De bijeenkomst bestaat uit 1 dagdeel en is online, van 15.00 - 17.00 uur
    Data en inschrijven (eerst inloggen)

    Voor wie?

    Dit webinar is voor teamleiders en regiomanagers Integratie.

    Aanleiding
    Al jaren is bekend dat het voor nieuwe vluchtelingen/statushouders veel verschil maakt in welke gemeente zij voor het eerst worden gehuisvest. De overgang van centrale opvang naar eerste huisvesting en ook de periode daarna is overal zeer verschillend geregeld. In de ene gemeente kunnen vluchtelingen hierdoor een 'vliegende start' maken en in een andere gemeente hebben ze vanaf dag één direct financiële problemen. Problemen waar ze nauwelijks nog bovenop komen en die VluchtelingenWerk veel extra tijd en overleg kosten. Om die reden heeft VluchtelingenWerk onderzoek gedaan naar de financiële start van vluchtelingen in gemeenten. Basis hiervoor was een interne inventarisatie onder teamleiders integratie.

    Lees verder

    Doel
    Doel van het webinar is teamleiders/regiomanagers integratie op de hoogte te brengen van de uitkomsten van het onderzoek naar de financiële start van statushouders in gemeenten: “Vliegen of vallen? – naar een goede financiële start van statushouders in gemeenten”, alsmede het delen van de aanbevelingen en bespreken van mogelijkheden om waar nodig (met het rapport) de financiële start lokaal te verbeteren. 

    VluchtelingenWerk vindt dat een goede start van statushouders in alle gemeenten aan minimale voorwaarden moet voldoen (‘collectief maatwerk’) en niet afhankelijk mag zijn van de (toevallige) eerste woonplaats van statushouders. Ook zijn we van mening dat de overheid (zowel landelijk als lokaal) bij de inkomensondersteuning van statushouders meer rekening moet houden met hun bijzondere omstandigheden. Wat we verstaan onder minimumvoorwaarden delen we ook tijdens het webinar. 

    Hoe gaan we te werk? 

    Het webinar neemt 1 uur in beslag, inclusief vragen. Om het webinar te kunnen volgen is na aanmelding een zoomlink, laptop en wifi nodig. Aan het eind van het webinar zijn teamleiders op de hoogte van het onderzoek: het doel, de werkwijze, de bevindingen en de aanbevelingen. Ook besteedt het onderzoek aandacht aan (per thema) minimumvoorwaarden voor een goede financiële start in de gemeente.

    Vooropleiding / ervaring vooraf
    Geen.

    Praktische zaken
    • Klik op 'Data en inschrijven' voor de datum en om in te schrijven. 
    • Het webinar duurt 1 uur. 
    • Het webinar volg je online via Zoom, de link vind je na inschrijving op de cursuspagina. 

    Locatie: Online
    Data en inschrijven (eerst inloggen)

    Voor wie?
    Deze themadag is bedoeld voor alle betaalde en onbetaalde medewerkers van VluchtelingenWerk die Eritrese vluchtelingen begeleiden.

    Wat ga je leren?
    Nogal wat Eritrese vluchtelingen hebben moeite met het vinden van hun weg in de Nederlandse samenleving. Het ondersteunen van Eritrese vluchtelingen bij hun integratie in Nederland kan uitdagend zijn. 

    Lees verder
    Onze aankomende themadag staat geheel in het teken van deze uitdagingen. In boeiende workshops wordt ingegaan op mogelijke oorzaken en worden handvatten gedeeld voor de begeleiding van deze gemeenschap.

    Hoe gaan we te werk?
    Na de plenaire start van de dag neem je deel aan 3 van de 6 workshops die worden aangeboden. Inschrijving voor de workshops doe je ter plaatse, bij binnenkomst/registratie. Het programma en de workshops verschijnen z.s.m. in deze leeromgeving. Bekijk hier alvast het programma incl. de workshops

    Praktische zaken
    • Klik op 'Data en inschrijven' om je in te schrijven voor de themadag.
    • De themadag duurt één dag van 10.00-17.00 uur. Inloop vanaf 9.30 uur.
    • Kom op tijd! Inschrijving workshops vindt plaats bij binnenkomst/registratie. Er is een maximum aantal deelnemers voor elke workshop. 
    • Lunch, koffie en thee zijn bij de dag inbegrepen.

    Voor wie?
    De themamiddag is bedoeld voor juridisch medewerkers die cliënten begeleiden bij gezinshereniging. 

    Wat is het thema?
    Op deze online middag willen we de medewerkers informeren over de actualiteiten van gezinshereniging van het afgelopen half jaar. We kijken naar de wijzigingen in de regelgeving en het beleid, jurisprudentie en het beleid van VluchtelingenWerk. Medewerkers van Expertise, Beleid en Diensten & Ontwikkeling lichten de actualiteiten toe.

    Lees verder Hoe werkt het?

    De themamiddag is online via Zoom te volgen. De presentaties worden vlak voor de themamiddag in de cursusomgeving op de DLO gezet en na afloop gedeeld op VluchtWeb.

    Vooropleiding / ervaring vooraf
    Praktisch
    • Klik op 'Data en Inschrijven' voor de data.
    • De themamiddag duurt twee uur, van 14.00 tot 16.00 uur en wordt online gegeven via Zoom.
    • Zoom en de e-learning werken het best via een laptop of pc, met een internetverbinding, geluid en microfoon en een camera.