Themadagen 

Themadagen zijn bijeenkomsten die draaien rond één specifiek thema. Ze worden online (als 'webinar' via Zoom) of fysiek (op locatie) gegeven. De fysieke bijeenkomsten duren een hele of halve dag; het programma bestaat uit een plenair onderdeel, soms aangevuld met workshops in kleinere groepen. De Themadagen-online beslaan 1 tot 3 uur hebben doorgaans alleen een plenair programma. De groepsgrootte van beide varianten ligt tussen de ca. 25 en ca.100 personen.

Bekijk hieronder het aanbod van Themadagen. Zie je daar niets staan, dan betekent dit dat er op dit moment geen themadagen gepland zijn. 


Data en inschrijven (eerst inloggen)

Voor wie?
Deze themadag is bedoeld voor alle betaalde en onbetaalde medewerkers van VluchtelingenWerk die Eritrese vluchtelingen begeleiden.

Wat ga je leren?
Nogal wat Eritrese vluchtelingen hebben moeite met het vinden van hun weg in de Nederlandse samenleving. Het ondersteunen van Eritrese vluchtelingen bij hun integratie in Nederland kan uitdagend zijn. 

Lees verder
Onze aankomende themadag staat geheel in het teken van deze uitdagingen. In boeiende workshops wordt ingegaan op mogelijke oorzaken en worden handvatten gedeeld voor de begeleiding van deze gemeenschap.

Let op; tijdens de landendag Eritrea wordt de nadruk gelegd op de juridische begeleiding van vluchtelingen uit Eritrea. Deze dag gaat in op de begeleiding na statusverlening; tijdens het integratieproces.

Hoe gaan we te werk?
Na de plenaire start van de dag neem je deel aan 3 van de 6 workshops die worden aangeboden. Inschrijving voor de workshops doe je ter plaatse, bij binnenkomst/registratie. Het programma en de workshops verschijnen z.s.m. in deze leeromgeving. Bekijk hier alvast het programma incl. de workshops

Praktische zaken
  • Klik op 'Data en inschrijven' om je in te schrijven voor de themadag.
  • De themadag duurt één dag van 10.00-17.00 uur. Inloop vanaf 9.30 uur.
  • Kom op tijd! Inschrijving workshops vindt plaats bij binnenkomst/registratie. Er is een maximum aantal deelnemers voor elke workshop. 
  • Lunch, koffie en thee zijn bij de dag inbegrepen.
De inschrijving voor deze Landelijke Actualiteitendag is inmiddels gesloten. Je kunt je niet meer opgeven.

Voor wie?
Deze Actualiteitendag is uitsluitend bedoeld voor teamleiders die zich bezighouden met juridische begeleiding.

Wat ga je leren?
Het is een dag voor ontmoeting en kennisuitwisseling en wordt georganiseerd door team Expertise in samenwerking met team Diensten & Ontwikkeling.
Lees verder

Hoe gaan we te werk?
De dag bestaat uit een ochtend- en een middaggedeelte. In de ochtend zullen de reguliere overleggen plaatsvinden over onze juridische dienstverlening op de verschillende typen locaties. Hierin worden ontwikkelingen besproken die op dit moment in ons werk spelen en kunnen ervaringen worden gedeeld.

De middag start met een plenair gedeelte met een inspirerende spreker. Daarna gaan we uit elkaar in twee rondes workshops voor inhoudelijke verdieping op een aantal actuele juridisch relevante onderwerpen.

Inschrijving voor de verschillende overleggen en workshops vindt plaats via de digitale leeromgeving (DLO). Deelnemers wonen op de dag één ochtendoverleg bij en twee workshops verdeeld over twee workshoprondes.

Bekijk hier het programma van de Actualiteitendag, incl. de beschrijvingen van de programmaonderdelen. 


Vooropleiding / vereisten / ervaring vooraf
  • Je bent 'Teamleider Juridisch (Asiel)'

Praktische zaken
  • De inschrijving voor deze Landelijke Actualiteitendag is inmiddels gesloten. Je kunt je niet meer opgeven.
  • Je kunt je inschrijven voor de workshops nadat je de bevestiging van de inschrijving voor de Actualiteitendag hebt ontvangen. Het max. aantal deelnemers voor elke workshop is 30. Schrijf je snel in zodat je de workshop van je voorkeur kunt volgen. 
  • De bijeenkomst bestaat uit 1 dag, op locatie (fysiek), van 9.30 tot 18.00 uur (incl. borrel vanaf ca. 16.45 uur).
  • Koffie, thee, lunch en de afsluitende borrel zijn bij de dag inbegrepen. 


Voor wie?
Deze dag is bedoeld voor alle medewerkers van VluchtelingenWerk die de cursus Gezinshereniging hebben gevolgd en al ervaring hebben bij de begeleiding van gezinsherenigingsprocedures. De kennis rondom de aanvraagprocedure etc. wordt als bekend verondersteld.

Lees verder

Wat is het thema?
Tijdens de themadag worden de deelnemers geinformeerd over een breed scala aan actualiteiten en ontwikkelingen op het gebied van gezinshereniging, met de focus op gezinshereniging asiel (nareis). Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen tijdens zowel het ochtend- als het middaggedeelte.

De middag wordt geleid door Mieke Koster van de VluchtelingenWerk Academie.

Hoe werkt het?
Het programma is nog onder voorbehoud, maar we kunnen je al het volgende laten weten.

In de ochtend is er een plenair gedeelte, waarin actualiteiten en jurisprudentie ontwikkelingen worden besproken door Ariane den Uyl (beleidsmedewerker, team Belangenbehartiging BKOD), Barbara Bierhuizen en Chiara Vrije (consulenten, team Expertise BKOD). Advocate Eva Bezem van advocatenkantoor Prakken d’Olliviera zal ingaan op haar ervaringen als advocate in nareisprocedures.

In de middag zal de groep deelnemers in 3 groepen worden verdeeld voor het volgen van workshops. De workshops worden verzorgd door IND beslismedewerkers van de nareisunits en door medewerkers van IOM. IOM heeft in de nareisprocedure tot taak om DNA materiaal af te nemen bij de gezinsleden en verleent assistentie bij de overkomst van de gezinsleden naar Nederland. Onder voorbehoud zal ook TOED (Team Onderzoek en Expertise Documenten) van de IND workshops verzorgen over het documentenonderzoek bij nareis. Er zijn in totaal dus twee rondes van drie workshops.

Vooropleiding / ervaring vooraf
  • Je hebt de cursus Gezinshereniging gevolgd.
  • Je hebt kennis van de procedure en ervaring in de praktijk.

Praktisch
  • Klik op 'Data en Inschrijven' om je in te schrijven.
  • De themadag is op locatie en duurt één dag van 10.00 - 16.30 uur.
  • Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen.