Meer informatie en inschrijven

Over deze cursus

Data en inschrijven (eerst inloggen)

Voor wie?
Medewerkers van VluchtelingenWerk die regelmatig daadwerkelijk de (nader) gehoren bijwonen.

Wat ga je leren?
Eén van de taken van VluchtelingenWerk is het bijwonen van gehoren. Om deze taak goed te kunnen vervullen is deze 2-daagse training inclusief e-learningmodules ontwikkeld. Na afloop van de training ben je je bewust van je plaats en rol tijdens het bijwonen van (nader) gehoren en kun je die rol professioneel vervullen. Je bent in staat effectief te signaleren en te interveniëren en je kunt gericht verslagleggen.

Hoe gaan we te werk?

Lees verder

De training wordt fysiek (op locatie) gegeven en bestaat uit twee dagen. Tussen deze dagen zit een periode van een week. Let op: je kunt de cursus alleen op volgorde volgen. Het is niet mogelijk om (eerst) alleen dag 2 te volgen.

De training is opgebouwd uit diverse oefeningen die er op gericht zijn om de taak ‘bijwonen gehoren’ met kennis van zaken en adequaat als belangenbehartiger uit te oefenen. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst bestudeer je een e-learning over kwetsbaarheid en lees je een document over de redenen waarom en wanneer Vluchtelingenwerk gehoren bijwoont.

Dag 1
We starten de training met uitwisseling van eigen ervaringen op het terrein van bijwonen van de nader gehoren en het afbakenen van de rol en positie van de betrokkenen bij het nader gehoor (asielzoeker, IND-medewerker, tolk, VW-er). Vervolgens wordt er ingegaan op de Procedurerichtlijn en werkinstructies en aandachtspunten voor het horen van kwetsbare groepen.

De middag begint met een oefening gericht op vertrouwen winnen in hele korte tijd. Dan volgen twee oefeningen waarin factoren die het nader gehoor negatief kunnen beïnvloeden centraal staan. Doel van de oefeningen is het vergroten van de aandacht voor ruis in de communicatie om zo het waarnemingsvermogen op dit terrein te versterken.

Dag 2

In de ochtend starten we met het goed leren onderscheiden van interpreteren en waarnemen. 
Vervolgens staat het verkennen van gespreksposities volgens de Roos van Leary centraal. Hoewel bijwoners meestal als toehoorder bij de gehoren zitten, is het van belang dat men zich bewust is van communicatieve posities en effecten ervan bij een mogelijke interventie, of zelfs wanneer men niet intervenieert, maar een bepaalde houding aanneemt. De ochtend wordt afgesloten met het benoemen van leervragen en het beschrijven van een eigen praktijksituatie.

De middag staat volledig in het teken van het oefenen van de praktijksituaties. Dit doen we met behulp van een trainingsacteur.

Vooropleiding / ervaring vooraf Praktische zaken
  • Klik op 'Data en inschrijven' voor de trainingsdata en de locatie.
  • De training bestaat uit twee dagen. Tussen de twee dagen zit een week.  
  • Je volgt de training op volgorde: dag 1 > dag 2. Het is niet mogelijk (eerst) alleen dag 2 te volgen.  
  • Bij inschrijving voor deze training word je direct voor de bijbehorende e-learnings ingeschreven. 
  • Bij de training is koffie, thee en lunch inbegrepen. 

Cursus bestanden


Aanmelden ↓

Selecteer een aanmeldmethode
Je moet inloggen om in te schrijven: klik op 'Ga door'