Over deze cursus


Voor wie?
Medewerkers van VluchtelingenWerk die zich bezighouden met de juridische begeleiding.

Wat ga je leren?

Na de cursus heb je inzicht in de asielprocedure en in de juridische begeleiding tijdens de asielprocedure. We werken aan de hand van een cliëntdossier.

Lees verder
Hoe gaan we te werk?
Deze tweedaagse cursus wordt fysiek op locatie gegeven. Doorgaans zit er een week tussen de cursusdagen. Let op: je kunt de cursus alleen op volgorde volgen. Het is niet mogelijk om (eerst) alleen dag 2 te volgen. 

Dag 1:

In de ochtend wordt een aantal internationale verdragen besproken. De vijf V’s uit het Vluchtelingenverdrag worden door een oefening verhelderd. ’s Middags wordt de Algemene Asielprocedure en de Verlengde Asielprocedure doorgelopen waarbij de functie van de gehoren, correcties & aanvullingen en de rol van VluchtelingenWerk worden toegelicht. We sluiten de dag af met de voornemensprocedure. Je krijgt voor dag 2 een huiswerkopdracht mee op basis van het dossier van de cliënt.

Dag 2:

We starten de tweede dag met de toelatings- en afwijzingsgronden. De huiswerkopdracht aangaande de beschikkingsprocedure wordt uitgebreid besproken. En we gaan verder in op de intermediairfunctie van VluchtelingenWerk ten opzichte van de rechtshulpverlening en de cliënt. Je krijgt informatie over de rechtsgevolgen van een beschikking, het beroep en hoger beroep en raakt bekend met het begeleidingsaanbod van VluchtelingenWerk in de tweede fase van de asielprocedure.

Vooropleiding / ervaring vooraf
  • Afgeronde Basiscursus voor nieuwe medewerkers
  • Je bent betrokken bij de juridische begeleiding van asielzoekers.
  • Let op: je kunt alleen deelnemen als je voorafgaand aan elke cursusdag de voorbereidingsopdrachten kunt maken en bij elke dag aanwezig kunt zijn. 
Praktische informatie
  • Klik op 'Data en inschrijven' voor de cursusdata en locaties.
  • De cursus bestaat uit twee dagen, waar doorgaans een week tussen zit. 
  • Koffie, thee en lunch zijn bij de cursus inbegrepen.
  • Om de cursus te voltooien is aanwezigheid op beide dagen verplicht. Je volgt de cursus op volgorde: dag 1 > dag 2. 
  • Ook de voorbereidingsopdrachten voor beide dagen zijn verplicht. Geschatte tijdsinvestering is max. 4 uur.

Data

Start datum: 1/01/50

Cursus bestanden