Meer informatie en inschrijven

Over deze cursus

Data en inschrijven (eerst inloggen)

Voor wie?

Alle taalvrijwilligers. Er zijn meerdere soorten taalvrijwilligers, deze tweedaagse is voor hen allemaal verplicht. Er zijn bijvoorbeeld taalvrijwilligers met een coachende rolen taalvrijwilligers met een onderwijsrol

Wat ga je leren?
In deze cursus wordt de basis gelegd voor het werken binnen VluchtelingenWerk, met name als taalvrijwilliger. De cursus geeft toegang tot het verdere trainingsaanbod.

Lees verder
De eerste dag staan we stil bij VluchtelingenWerk als organisatie en bij basiskennis- en vaardigheden om (vrijwilligers-)werk binnen VluchtelingenWerk goed uit te voeren, waaronder de gedragscode en het privacyreglement van VluchtelingenWerk. Er is ook aandacht voor de asielprocedure en voor integratie in Nederland, voor culturele aspecten in de communicatie en voor de taalpositie van het taalmaatje. De tweede dag gaat dieper in op het werk van de taalvrijwilliger

Het doel van de tweede dag is om deelnemers zicht te geven op de mogelijkheden om vluchtelingen methodisch te ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal in de praktijk.

Hoe gaan we te werk? 
De training wordt fysiek (op locatie) gegeven. De deelnemers hoeven niets mee te nemen. De cursus duurt twee hele dagen.
Tijdens de eerste dag introduceren we organisatie, werkwijzen, cultuur verschillen, grenzen, 1e contact cliënt en basis informatie over de asielprocedure. De tweede dag is gewijd aan de invulling van de rol als taalvrijwilliger met aandacht voor inburgering en praktische methoden om met taalmaatjes te werken. De casussen en rollenspellen zijn aangepast aan de situatie van taalvrijwilligers.

Vooropleiding / ervaring vooraf
Er is geen verdere vooropleiding/ervaring vereist, behalve een goede of uitstekende beheersing van de Nederlandse taal.

Praktische zaken
  • Klik op 'Data en inschrijven' voor de cursusdata en de locaties.
  • De cursus bestaat uit twee dagen, op locatie (fysiek). 
  • Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen. 
  • Je volgt de cursus op volgorde: dag 1 > dag 2. Het is niet mogelijk (eerst) alleen dag 2 te volgen. 
  • De Basiscursus geldt als ingangseis voor de meeste cursussen en trainingen van VluchtelingenWerk.

Data

Start datum: 1/01/24

Cursus bestanden


Aanmelden ↓

Selecteer een aanmeldmethode
Je moet inloggen om in te schrijven: klik op 'Ga door'