Over deze cursus


Voor wie?
Dit is een training voor alle taalvrijwilligers, zoals taalcoaches en klassenassistenten. Taalvrijwilligers helpen de inburgeraar of statushouders bij het leren van de Nederlandse taal in de praktijk of in de klas.

Wat ga je leren?
Je krijgt zicht op de mogelijkheden om vluchtelingen methodisch te ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal in de praktijk.  De concrete doelen zijn: inzicht in de rol van de taalvrijwilliger, de context waarin het taal-coachen plaatsvindt en de afbakening ervan. Inzicht in taal als competentie en methodisch werken. Je wordt je bewust van verschillen in leerstijlen en/of strategieën. Tot slot ga je een praktijksituatie uitwerken.

Hoe gaan we te werk?

Lees verder

Deze training van een hele dag wordt fysiek (op locatie) gegeven. Je hoeft niets mee te nemen.

Tijdens deze training staan we stil bij het belang en de meerwaarde van praktijkleren. Verder gaan we in op verschillende manieren waarop mensen leren. Dit maakt je bewust van je eigen manier van leren, die wellicht niet de beste aanpak is voor iemand anders. De belangrijkste kernstappen bij het ondersteunen van taalleren in de praktijk worden uitgelegd en geoefend. We kijken naar hoeveel mensen buiten school leren. We oefenen ook met cruciale praktijksituaties en de cruciale handelingen die bij die praktijksituaties horen. 

Tijdens de oefeningen gaan we in op de drie aspecten van taalcompetentie: taal, kennis en houding. De  omgang met de anderstalige wordt verdiept en er worden praktijk-voorbeeldsituaties behandeld over de grenzen aan de rol van taalcoach.

De training biedt praktische tips en behandelt veelvoorkomende valkuilen.  Er is aandacht voor het aansluiten bij de leefwereld van de anderstalige. De kennisoverdracht wordt ook efficiënter door deze benadering. Iedere beweging en benadering naar de anderstalige moet gebaseerd zijn op gelijkwaardigheid vanuit menselijk perspectief.

Vooropleiding / ervaring vooraf
Praktische zaken
  • Klik op 'Data en inschrijven' voor de data en locaties.
  • Bij de training zijn lunch, koffie en thee inbegrepen.
  • De fysieke training duurt 1 dag. 

Data

Start datum: 1/01/50

Cursus bestanden