Over deze cursus

Data en inschrijven (eerst inloggen)

Voor wie?

Deze training is voor alle maatschappelijke begeleiders van VluchtelingenWerk die te maken hebben met financiële begeleiding aan vluchtelingen. Dit zijn vrijwel alle maatschappelijke begeleiders. Andere vrijwilligers zoals spreekuurmedewerkers, tolken, enz. die direct (of zijdelings) te maken hebben met financiële begeleiding aan vluchtelingen zijn ook van harte welkom.

Wat ga je leren?
De methode Euro-Wijzer, is gericht op financiële bewustwording van vluchtelingen, het verbeteren van hun financiële zelfredzaamheid en de preventie van financiële problemen. Zodat vluchtelingen zelfredzaam worden in het beheer van hun financiën of indien nodig worden doorverwezen naar een instantie voor verdere begeleiding, bijvoorbeeld schuldhulpverlening.

Tijdens deze training leer je methodisch te werken met de Euro-Wijzer methode en ervaar je hoe de beschikbare tools (bijv. filmpjes in eigen taal) jouw begeleiding kunnen versterken! Helemaal tijdens de ontzorgingsperiode bereidt de methode Euro-Wijzer jouw cliënt voor op het moment na de ontzorging

Lees verder

Hoe gaan we te werk?
De training duurt 1 dag en vindt plaats op locatie (zie Data en inschrijven). Voorafgaand aan de trainingsdag maak je twee voorbereidingsopdrachten, dit kost je in totaal ca. 1 uur. 

Tijdens deze training: 

  • leer je hoe de methode Euro-Wijzer tijdens de ontzorgingperiode ingezet wordt (incl. meetinstrument)
  • kun je samen met cliënt een budget maken aan de hand van het begrotingsformulier
  • word je je bewust van de rol van cultuurverschillen bij financiële begeleiding
  • kun je audio-visuele middelen inzetten om de begeleiding te ondersteunen.
  • weet je hoe je je cliënten kunt ondersteunen bij de cliëntencursus Euro-Wijzer ‘Omgaan met Geld in Nederland’ (indien van toepassing)

Vooropleiding / ervaring vooraf
Praktische zaken
  • De training duurt één dag. Klik op 'Data en inschrijven' voor de verschillende data en locaties. 
  • De voorbereiding kost je ca. 1 uur en is vereist om deel te nemen. 
  • De voorbereiding bestaat o.a. uit een e-learning. Hiervoor wordt je automatisch aangemeld wanneer je je voor deze training inschrijft. 
  • Koffie, thee en lunch zijn bij de training inbegrepen.

Data

Start datum: 1/01/23

Cursus bestanden